Siirry sisältöön

Kuinka voimme auttaa?

Lue vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin

Usein kysyttyä autovakuutuksista

Ajoneuvovakuutus - Vakuuttaminen

Kaikki liikenteessä käytettävät ja rekisteröintiä vaativat ajoneuvot tarvitsevat lakisääteisen liikennevakuutuksen. Myös rekisteröimättömät ajoneuvot, kuten motocross-pyörät tarvitsevat liikennevakuutuksen. Voit myös valita rekisteröidylle ajoneuvollesi vapaaehtoisen kaskovakuutuksen, joka kattaa omalle ajoneuvollesi aiheutuneet vahingot.

Kaskovakuutusten tarkemmat tiedot ja osaturvien sisällöt löytyvät tuoteselosteesta.

Voit ostaa liikenne- ja kaskovakuutuksen verkkopalvelustamme tai soittamalla myyntipalveluumme 010 194 684 (ark. 8-18). Vakuutus voidaan tehdä heti, kun olet ostanut ajoneuvon ja tiedät sen rekisteritunnuksen. Jos vakuutat rekisteröimättömän ajoneuvon, tarvitset valmistenumeron lisäksi ajoneuvon muut yksilöintitiedot, jotka löytyvät ajoneuvon papereista.

Siirtääksesi nykyisen vakuutuksesi Säästöpankin vakuutuksiin voit ostaa vakuutuksen verkkopalvelustamme. Voit myös soittaa myyntipalveluumme 010 194 684 (ark. 8-18). Yhtiönvaihto ei vaadi sinulta muita toimenpiteitä, sillä tiedot vakuutuksen siirtymisestä välittyvät automaattisesti Traficomille ja edelliseen vakuutusyhtiöösi.

Jos ajoneuvosi omistaja on rahoitusyhtiö, ilmoitamme omistajalle automaattisesti vakuutusyhtiön vaihtumisesta. Yhtiönvaihto ei vaadi sinulta muita toimenpiteitä, sillä tiedot vakuutuksen siirtymisestä välittyvät automaattisesti myös Traficomille.

Voit ottaa suomalaisen liikenne- ja kaskovakuutuksen jo etukäteen, kun olet lähdössä hakemaan ulkomailta ostamaasi ajoneuvoa. Sinun tulee kuitenkin tietää vakuutusta tehdessäsi ajoneuvon tarkat yksilöintitiedot, kuten valmistenumero, sylinteritilavuus ja ajoneuvon vuosimalli. Voit ostaa vakuutuksen soittamalla myyntipalveluumme 010 194 684 (ark. 8-18). Jos teet vakuutuksen etukäteen, muistathan tilata myös Green Cardin, eli vihreän kortin autosi liikennevakuutuksen voimassaolon todisteeksi.

Voit myös ostaa suomalaisen liikenne- ja kaskovakuutuksen vasta kotimatkaa varten ollessasi ulkomailla autoliikkeessä. Tällöin emme kuitenkaan voi toimittaa sinulle vihreää korttia todisteeksi vakuutuksen voimassaolosta.

Voit myös tuoda ajoneuvon Suomeen kohdemaan paikallisilla rekisterikilvillä ja vakuutuksilla. Sinun tulee vain varmistaa, että ne ovat voimassa kotimatkallasi Suomeen.

Huolehdi kuitenkin, että sinulla on voimassaoleva suomalainen liikennevakuutus, kun haet Tullista väliaikaisen siirtoluvan ennen ajoneuvon rekisteröintiä Suomeen.

Voit vakuuttaa ulkomailta tuotavan ajoneuvosi liikennevakuutuksen lisäksi kaskovakuutuksella. Säästöpankin vakuutuksista voit saada ajoneuvollesi S-, L- tai XL-kaskon riippuen ajoneuvon tyypistä ja iästä.

Liikenne- ja kaskovakuutus päättyvät aina luovutuspäivään, kun ajoneuvon omistaja vaihtuu. Uudella omistajalla on velvollisuus vakuuttaa ja rekisteröidä ajoneuvo seitsemän päivän kuluessa luovutuspäivästä. Vakuutuksesi päättyy ko. ajoneuvon osalta, kun uusi omistaja on rekisteröinyt ajoneuvon nimiinsä.

Muista aina tehdä asianmukaiset kauppakirjat, kun myyt ajoneuvosi. Jos uusi omistaja ei ole vakuuttanut ja rekisteröinyt ajoneuvoa seitsemän päivän kuluessa luovutuspäivästä, voit tehdä erikseen luovutusilmoituksen, jolloin vakuutuksesi voidaan päättää tekemäsi luovutusilmoituksen perusteella.

Helpoiten teet luovutusilmoituksen Omat vakuutukset -sivulla sähköisen rekisteröinnin kautta. Voit myös kirjautua Traficomin sähköiseen palveluun tai viedä luovutusilmoituksen lähimmälle rekisteröintejä suorittavalle katsastusasemalle. Sähköistä luovutusilmoitusta varten tarvitset aina ostajan nimen ja henkilötunnuksen.

Lakisääteisen liikennevakuutuksen tulee olla voimassa aina kun ajoneuvosi on liikennekäytössä. Vakuutuksesi päättyy automaattisesti, jos esimerkiksi myyt ajoneuvosi tai vaihdat vakuutusyhtiötä.

Vapaaehtoisen kaskovakuutuksen voit irtisanoa kirjallisesti Omat vakuutukset -sivun kautta. Kaskon turvan laajuutta voit myös muuttaa itse verkossa tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 194 683 (ark 9-17).

Jos ajoneuvosi on poistettu liikennekäytöstä etkä aio käyttää sitä, voit irtisanoa Omat vakuutukset -sivun sähköisen rekisteröinnin kautta. Suosittelemme kuitenkin pitämään vakuutuksen voimassa mm. palo- tai varkausvahinkojen varalle.

Liikennevakuutus on lakisääteinen eli pakollinen vakuutus kaikkiin liikennekäytössä oleviin ajoneuvoihin, ja myös rekisteröimättömiin ajoneuvoihin, kuten mönkijään. Liikennevakuutus kattaa liikenteessä sattuneet henkilövahingot ja vastapuolen omaisuusvahingot.

Kaskovakuutus on vapaaehtoinen, mutta suosittelemme sen ottamista kaikille rekisterissä oleville ajoneuvoille. Kaskovakuutus kattaa omalle ajoneuvolle sattuneet äkilliset ja ennalta arvaamattomat vahingot valitsemasi kaskon laajuuden mukaisesti. Valittavanasi on S-, L- ja XL-kasko ajoneuvon tyypistä ja iästä riippuen.

Pelkkää kaskovakuutusta ei ole mahdollista ostaa. Kaikki Säästöpankin vakuutusten kaskovakuutuspaketit sisältävät aina myös liikennevakuutuksen.

Vakuutuksen kohteena on vakuutuskirjassa mainittu moottoriajoneuvo ja siihen kiinteästi asennetut, liikenteessä käytettäväksi tarkoitetut vakiovarusteet. Moottoripyörää ja mopoa käytettäessä vakuutettuina ovat myös ajoneuvon käyttöön olennaisesti liittyvät varusteet, kuten kypärä. Edellä mainittuja vakiovarusteita ovat myös tavanomaiset, kiinteästi asennetut, liikenteessä käytettäväksi tarkoitetut lisävarusteet tietyin rajoituksin.

Palo- ja varkausvakuutuksen kohteena ovat myös vakuutettuun ajoneuvoon kuuluvat, muualla kuin ajoneuvossa varastoituna olevat kattotelineet, suksiboksi ja yksi kesä- tai talvirengaskerta.

Kaskovakuutuksen kohteena eivät ole

 • kilpailukäyttöön tarkoitetut varusteet ja rakenteet
 • erikoismaalaukset eivätkä teippaukset
 • ajoneuvon varaosat
 • turvallisuus- tai viranomaismääräysten vastaiset tai niiden vastaisesti asennetut laitteet
 • muut matkapuhelimet kuin autojen kiinteästi asennetut autopuhelimet
 • poltto- ja voiteluaineet
 • jälkiasennetut korisarjat
 • muutoskatsastusta edellyttävät, muutoskatsastamattomat lisävarusteet, rakenteet ja osat.
 • jälkiasennetut radio-, kasetti-, CD- ja muut äänentoistolaitteet, televisio-, video-, DVD- ja autonavigaattorilaitteet ja autopuhelimet ovat vakuutuksen kohteena 3 000 euron määrään asti, kuitenkin enintään ajoneuvon käyvän arvon verran. Enimmäiskorvausmäärä sisältää myös asennuksen tarvikkeineen.

Liikennekäytöstäpoistolla tarkoitetaan Suomessa rekisteröidyn ajoneuvon väliaikaista liikennekäytöstä poistamista. Liikennekäytöstäpoiston voi tehdä Säästöpankin vakuutusten Omat vakuutukset-sivulla, Traficomin nettisivuilla ja rekisteröintejä suorittavilla katsastustoimipaikoilla.

Autojen ja moottoripyörien vakuutuksilta ei peritä maksua liikennekäytöstäpoiston ajalta. Saat myös kaskovakuutuksen maksusta hyvitystä liikennekäytöstäpoiston ajalta. Jos ajoneuvollasi on voimassa kaskovakuutus, liikennekäytöstäpoiston aikana voimassa ovat aina S-kaskon sisältämät turvat. L- ja XL-kaskon osaturvien osalta vakuutuksen voimassaolo riippuu vakuutusturvan laajuudesta.

Säästöpankin vakuutuksissa moottoripyörien, mopojen ja moottorikelkkojen sekä veneiden vakuutukset ovat vuodenaikahinnoiteltuja. Vuodenaikahinnoittelussa vakuutusmaksut painottuvat ajokaudelle eli moottoripyörillä ja mopoilla toukokuusta syyskuuhun ja moottorikelkoilla joulukuusta maaliskuuhun. Varsinaisen ajokauden ulkopuolella vakuutusmaksut ovat vastaavasti pienemmät.

Jos ajoneuvo on poistettu liikennekäytöstä, autojen ja moottoripyörien vakuutusmaksuista saatavan hyvityksen määrä riippuu siitä, mihin vuodenaikaan liikennekäytöstäpoisto ajoittuu.

Vaikka vakuutusmaksut painottuvatkin ajokaudelle, vakuutusmaksusi laskutetaan tasaerissä valitsemiesi maksuerien mukaisesti.

Säästöpankin vakuutusten liikennevakuutuksen maksimibonus on 83 prosenttia ja lähtöbonus ilman aiempaa vahinkohistoriaa 40 prosenttia. Uutta on, että bonus on nyt henkilökohtainen aiemman ajoneuvokohtaisen bonuksen sijaan. Toisin sanoen voit saada saman bonuksen kaikkiin vakuuttamiisi autoihin.

Bonusuudistus koskee myös moottoripyöriä eli useamman moottoripyörän omistaja voi yhtälailla saada samat bonukset kaikkiin vakuuttamiinsa moottoripyöriin. Autoilla ja moottoripyörillä on kuitenkin omat bonusjärjestelmänsä, joten niiden bonuksia ei voi sekoittaa keskenään.

Liikennevakuutuksen maksimibonuksen voi saavuttaa 11 vahingottoman ajovuoden jälkeen. Kannattaa muistaa, että autoa on pidettävä liikennekäytössä vähintään 120 päivää vuodessa, jotta bonuksia kertyy. Moottoripyöriä on vastaavasti pidettävä liikennekäytössä 90 päivää vuodessa.

Ajoneuvon liikennevakuutus tulee ottaa aina seitsemän päivän kuluessa ajoneuvon luovutuspäivästä. Jos liikennevakuutuksen ottaminen on laiminlyöty määräajassa, Liikennevakuutuskeskus (LVK) perii ajoneuvon omistajalta tai haltijalta vakuutusmaksun korotettuna.

Voit lukea lisää vakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönnistä LVK:n verkkosivuilta.

Vakuuttamattoman ajoneuvon aiheuttamasta vahingosta ei makseta korvausta vakuuttamattoman ajoneuvon omistajan eikä haltijan henkilövahingoista eikä kuljettajan henkilövahingoista, jos tämä tiesi tai tämän olisi pitänyt tietää ajoneuvon olevan vakuuttamaton.

Mikäli et ole maksanut lakisääteistä liikennevakuutusmaksua ajallaan, menee maksamattomuudesta tieto Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille. Huomaathan myös, että liikennevakuutuksen maksattomuus estää ajoneuvon katsastamisen eikä ajoneuvoa saa käyttää liikenteessä, mikäli ajoneuvoa ei ole katsastettu sille määritettynä katsastusaikana.

Katsastukseen mennessäsi, varmistathan että olet maksanut ajoneuvon liikennevakuutusmaksut. Kaikki laskusi näet kätevästi Omat vakuutukset -palvelusta.

Jos olet saanut laskun perintätoimistolta, tulee sinun maksaa kyseinen lasku liikennevakuutuksen maksun saamiseksi ajan tasalle.

Mikäli sinulla tulee kysyttävää perintätoimiston laskusta, voit olla suoraan heihin yhteydessä www.intrum.fi

Bonukset

Bonus alentaa liikennevakuutuksesi vakuutusmaksua. Uuden vakuutuksesi maksimibonus voi olla jopa 83 prosenttia. Jos sinulla ei ole aikaisempaa vahinkohistoriaa, uuden vakuutuksen lähtöbonus on 40 prosenttia.

Bonus ja vahinkohistoria on käytössä autoilla ja moottoripyörillä, pois lukien museoajoneuvot. Autojen ja moottoripyörien vahinkohistoriatietoja ei voi käyttää eri ajoneuvotyyppien välillä.

Liikennevakuutuksen bonus muodostetaan vakuutusyhtiöiden käytössä olevien vakuutus- ja vahinkohistoriatietojen (VVH) perusteella. Bonusprosentti muodostetaan vakuutuksenottajan kaikkien autojen tai moottoripyörien vakuutusten voimassaoloaikojen ja vahinkojen perusteella. Tiedot haetaan automaattisesti kaikista suomalaisista vakuutusyhtiöistä.

Liikennevakuutuksen bonus on henkilökohtainen eikä sitä voi siirtää toiselle henkilölle tai ajoneuvolle. Saat kaikille Säästöpankin vakuutuksissa vakuuttamillesi autoille saman lähtöbonuksen.

1.1.2017 jälkeen alkaneissa vakuutuksissa bonus muodostetaan aina vakuutuksenottajan kaikkien vakuutus- ja vahinkohistoriatietojen perusteella. Bonus on siis henkilökohtainen eikä sitä voi siirtää vakuutukselta toiselle. Voit saada kaikille Säästöpankin vakuutuksissa vakuuttamillesi autoille tai moottoripyörille saman lähtöbonuksen.

Auton vakuutuksella voidaan hyödyntää vakuutuksenottajan autojen historiatiedot ja vastaavasti moottoripyörän vakuutuksella moottoripyörien historiatiedot. Bonusta ei siis voi siirtää toiselle ajoneuvotyypille.

1.1.2017 jälkeen alkaneissa vakuutuksissa bonus muodostetaan aina vakuutuksenottajan kaikkien vakuutus- ja vahinkohistoriatietojen perusteella. Voit saada kaikille Säästöpankin vakuutuksissa vakuuttamillesi autoille tai moottoripyörille saman lähtöbonuksen.

Liikennevakuutuksen bonuksia ei siis voi eikä ole tarpeen yhdistää.

Autolla ulkomaille

Meiltä ostamasi, moottoriajoneuvoa varten myönnetty liikennevakuutus on voimassa kaikissa Euroopan talousalueeseen (ETA) kuuluvissa valtioissa. Vihreän kortin järjestelmään kuuluvissa ETA-valtioiden ulkopuolisissa valtioissa liikennevakuutus on voimassa vastuuvakuutuksena vakuutusyhtiön antaman vihreän kortin perusteella tai ilman vihreää korttia, kun sellainen ei ole välttämätön. Näissä valtioissa sattuneen liikennevahingon korvaus määräytyy vahingon sattumismaan lainsäädännön mukaan.

Meiltä ostamasi kaskovakuutus on voimassa kaikissa vihreän kortin sopimusmaissa pois lukien seuraavat maat:

 • Venäjä sen maantieteellisen Euroopan ulkopuolisilla alueilla
 • Valko-Venäjä, Ukraina, Albania, Kosovo, Serbia, Moldova, Iran, Israel, Marokko, Bulgaria, Romania, Tunisia ja Turkki.

Vakuutus on voimassa ulkomailla enintään 30 päivän yhtäjaksoisen matkan ajan.

Ulkomailla sattuneissa kaskovahingoissa omavastuu on korkeampi kuin kotimaassa. Tarkistathan mahdolliset rajoitukset vakuutusturvissa suoraan vakuutusehdoista.

Green Card eli vihreä kortti on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta, joka suositellaan mukaan otettavaksi matkustettaessa omalla autolla ulkomailla vihreän kortin järjestelmään kuuluvissa maissa.

Listan maista, joissa vihreä kortti on pakollinen, löydät Liikennevakuutuskeskuksen sivuilta. LVK:n sivuilta löydät myös listan maista, joihin matkustettaessa suositellaan vihreän kortin hankkimista. Jos matkustat maahan, joka ei kuulu vihreän kortin järjestelmään, sinun tulee hankkia kyseisen maan rajalta voimassa oleva liikennevakuutus.

Säästöpankin vakuutusten asiakkaana voit tilata Green Cardin eli vihreän kortin helpoiten kirjautumalla Omat vakuutukset-sivuille ja tilaamalla kortin sieltä. Muistathan tilata vihreän kortin hyvissä ajoin ennen matkaasi, sillä se toimitetaan kotiisi postitse.

Kun autosi on rahoitusyhtiön omistama, sinun tulee hankkia autolle maastavientilupa ennen kuin lähdet matkaan. Maastavientiluvan saat rahoitusyhtiöltä.

Kun autolla lähdetään ulkomaille, mukana tulee olla aina rekisteröintitodistus. Jos et ole auton rekisteröintitodistuksessa auton omistaja tai haltija, sinulla tulee olla valtakirja auton omistajalta, jotta voit viedä auton ulkomaille. Valtakirjan saat vakuutusyhtiöstä. Jos auton omistaa rahoitusyhtiö, tarvitset maastavientiluvan, jonka saat rahoitusyhtiöstä.

Seuraavien dokumenttien kannattaa olla mukana aina, kun lähdet autolla ulkomaille:

 • Green Card eli vihreä kortti (lue lisää vihreästä kortista) tai rajalta hankittu voimassa oleva liikennevakuutus
 • Paperinen rekisteröintitodistus
 • Ajokortti tai passi (maasta riippuen)
 • Matkavakuutus (muista tilata matkavakuutuskortti, jos sinulla ei ole vielä sellaista)

Suosittelemme myös, että autosi turvana on voimassa oleva kaskovakuutus.

Lisäksi ennen matkaa kannattaa selvittää kohdemaan vakuutuskäytäntöjä ja katsoa omavastuun suuruus, sillä se saattaa vaihdella maasta riippuen.

Tallenna puhelimeesi SOS Internationalin hätäpalvelunumero +358 800 950 30 (numero palvelee 24/7 suomen kielellä). Vahinkotilanteessa ulkomailla ota aina valokuvat ja kutsu poliisi paikalle.

Liikennevakuutus - Korvaaminen

Liikennevahingossa saamasi henkilövahingot korvataan syyllisen ajoneuvon liikennevakuutusyhtiöstä. Lakisääteinen liikennevakuutus on pakollinen kaikille liikenteessä oleville moottoriajoneuvoille. Selvitä, mikä vakuutusyhtiö on vakuuttanut sen ajoneuvon, joka on syyllinen tapahtuneeseen kolariin. Voit itse ilmoittaa sattuneen vahingon kyseiseen yhtiöön.

Jos olet itse syyllinen vahinkoon, ota yhteyttä omaan vakuutusyhtiöösi mahdollisimman pian.

Joskus syyllisyys on epäselvää vahingon sattumisen jälkeen, ja asian ratkaisemiseksi joudutaan odottamaan esimerkiksi poliisin tutkintapöytäkirjan valmistumista. Tällöin henkilövahinkokuluja voidaan lähteä korvaamaan omasta liikennevakuutuksestasi. Syyllisyyden selvittyä vakuutusyhtiöt voivat keskenään selvittää jo maksetut korvaukset, jos vastapuoli katsotaan syylliseksi vahinkoon.

Jos olet saanut henkilövahinkoja tuossa tilanteessa, ja autoilija pakeni paikalta, ota yhteys poliisiin ja kerro vahingosta. Poliisi voi selvittää oliko tapahtuneella esimerkiksi silminnäkijöitä mahdollisen pakenijan kiinnisaamiseksi.

Jos pakenijaa ei tavoiteta, ota yhteys liikennevakuutuskeskukseen (LVK) ja ilmoita sinne vahingosta. Jos syyllistä ei saada kiinni, LVK voi korvata sinulle aiheutuneet henkilövahingot.

Voit mennä periaatteessa kumpaan vaan. Laki muuttui 1.1.2005, jonka jälkeen liikennevahingossa loukkaantuneet ovat voineet mennä myös yksityissektorille hoidattamaan liikennevahinkovammansa.

Tarkista aina kuitenkin ennen kalliimpia toimenpiteitä (esim. magneettitutkimukset, leikkaukset yms.) vakuutusyhtiöstä, että maksusitoumusasia on kunnossa.

Jatkossa annetussa hoidossa vakuutusyhtiöllä on oikeus ohjata asiakas tiettyyn hoitopaikkaan, esimerkiksi yhteistyökumppanilleen. Tämä vakuutusyhtiön oikeus valita hoitopaikka ei kuitenkaan koske heti vahingon jälkeen annettua akuuttihoitoa. Voit halutessasi tarkistaa vakuutusyhtiöstä jo etukäteen ennen hoitoon hakeutumista kumppanilääkäriasemien tiedot.

Jos sinulla on oikeus saada korvausta liikennevahingon tai työtapaturman takia, hae sitä suoraan asianomaisesta vakuutusyhtiöstä. Kela-korvausta ei siis tarvitse hakea, mutta ei myöskään haittaa, jos Kela-korvaus onkin haettu.

Parhaiten ja nopeimmin saat vastauksen maksusitoumusasiaan toimittamalla meille hoitavan lääkärin lausunnon ja kustannusarvion suunnitellusta tutkimuksesta tai toimenpiteestä.

Liikennevakuutus on lakisääteinen vakuutus ja pakollinen kaikille moottoriajoneuvoille. Vakuutuksenottaja ei voi itse valita tai päättää, ettei hänen vakuutustaan käytetä. Eli liikennevahingossa saamasi henkilövahingot käsitellään syyllisen ajoneuvon vakuutuksesta.

Vahinkoilmoitus tulee tehdä viimeistään kolmen vuoden kuluessa siitä, kun olet saanut tietoosi korvausvastuussa olevan henkilön vakuutusyhtiön. Voit hakea korvausta viimeistään 10 vuoden kuluttua kulun syntymisestä. Kulut, kuten esimerkiksi lääke-, lääkäri- tai matkakulut, pitää hakea vuoden sisällä niiden syntymisestä.

Liikennevahingossa menehtyneen henkilön läheisellä henkilöllä on oikeus hakea korvausta hautauskuluista ja muista hautaamiseen liittyvistä kustannuksista kohtuulliseen määrään saakka. Tämä tarkoittaa tarpeellisten ja välttämättömien menojen, kuten esimerkiksi ruumisarkun, hautapaikan, hautakiven, hautajaiskestityksen ja lehti-ilmoitusten, korvaamista ottaen huomioon surmansa saaneen elinaikaiset olosuhteet.

Laske vakuutuksen hinta ja osta verkkokaupasta

Verkkokauppa on avoinna 24/7