Siirry sisältöön

Ulkomailla sattuneet vahingot

Ohjeita ja neuvoja ulkomaan vahinkotilanteiden hoitoon

Matkatavaravahingot ulkomailla

Matkatavaroiksi lasketaan ne tavarat, jotka vakuutettu on ottanut matkalle mukaan tai jotka hän on hankkinut matkan aikana.

Matkatavaraturva kuuluu kotivakuutuksen irtaimistovakuutukseen. Matkatavarat voi vakuuttaa myös erillisellä matkatavaravakuutuksella.

Matkatavaravakuutuksesta korvataan vakuutuksen voimassaoloaikana sattuvia esinevahinkoja. Matkatavaravakuutuksesta voidaan korvata myös välttämättömyystarvikkeiden hankintakuluja, kun asianmukaisesti kuljetettavaksi jätetty matkatavara myöhästyy vähintään 12 tuntia vakuutetun saapumisesta ulkomaan matkakohteeseen.

Lisätietoa matkatavaravahingoista

Jos lähtöselvitetyt matkatavarasi tuhoutuvat, vahingoittuvat, viivästyvät tai katoavat kokonaan, ja vastuussa on EU-maan lentoyhtiö, hae korvausta ensisijaisesti lentoyhtiöltä.

Korvausta tulee hakea lentoyhtiöltä kirjallisesti mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 7 päivän kuluessa siitä, kun matkustaja on saanut vahingoittuneet matkatavarat takaisin ja viivästyneille matkatavaroille aiheutuneista vahingoista 21 päivän kuluessa siitä, kun matkustaja on saanut matkatavarat takaisin.

Siltä osin kun lentoyhtiö ei maksa korvausta, voit hakea korvausta koti- tai matkavakuutuksestasi.

1.Varkaus- ja ryöstötapauksissa ilmoita paikalliselle poliisille ja tee rikosilmoitus. Ilmoita rikoksesta vähintäänkin matkanjärjestäjälle.

  • Vahinkoilmoitusta täyttäessäsi tarvitset rikosilmoituksen jäljennösosan.
  • Ilmoita viipymättä elektroniikkalaitteiden, esimerkiksi matkapuhelimen tai tabletin, IMEI koodit operaattorille ja sulje ne.
  • Jos lähtöselvitetyt matkatavarat katoavat kokonaan, hae korvausta ensisijaisesti lentoyhtiöltä tai matkanjärjestäjältä. Toimita vakuutusyhtiön korvauspäätöstä varten vahinkoilmoituksen lisäksi lentoyhtiöltä saatu korvauspäätös.

2.Selvitä vahingot.

  • Listaa ylös, mitä omaisuutta on varastettu. Omaisuuslistauksessa tulisi mainita tuote, tuotteen ostovuosi ja sen jälleenhankintahinta.

3.Tee vahinkoilmoitus ja liitä mukaan seuraavat tiedot:

  • Tee vahinkoilmoitus Omat vakuutukset -palvelussa.
  • Liitä poliisin rikosilmoitus tai matkaoppaan todistus vahingosta.
  • Liitä matkaliput, kuten esimerkiksi lentoliput.
  • Liitä lentoyhtiön antama korvauspäätös.

Jos laitteesi rikkoutuu, toimi näin:

1.Selvitä ensin laitteen perustiedot: merkki, malli ja hankintavuosi

2.Korjauta laite tai selvitä korjauskulut

  • Ensisijainen korvausperuste on aina laitteen korjauskustannukset. Tämän tiedon saat kätevimmin esimerkiksi valtuutetusta huolto- tai myyjäliikkeestä.
  • Tämä tieto tarvitaan myös siinä tapauksessa, että tilalle hankitaan uusi laite.

3.Tee vahinkoilmoitus

Matkavastuuvakuutus korvaa sinun tai perheenjäsenesi matkalla toiselle aiheuttaman henkilö- tai esinevahingon, josta olette lain mukaan korvausvastuussa. Lue lisää vastuuvakuutuksesta täältä!

Matkaoikeusturvavakuutus korvaa sinun ja taloudessasi vakinaisesti asuvien henkilöiden välttämättömät ja kohtuulliset oikeudenkäyntikulut matkalla aiheutuvissa riita- ja rikosasioissa, jotka liittyvät matkaan ja matkustamiseen. Lue oikeusturvasta lisää täältä!

Laske vakuutuksen hinta ja osta verkkokaupasta

Verkkokauppa on avoinna 24/7