Siirry sisältöön

Kodillesi, matkatavaroillesi ja muulle omaisuudellesi sattuneet vahingot

Neuvoja ja ohjeita vahinkotilanteen hoitoon

Koti-, omaisuus- ja matkatavaravahingot

Näille sivuille olemme koonneet vinkkejä, miten toimia yleisimmissä kodin ja omaisuuden vahinkotilanteissa. Tutustumalla ohjeistuksiin saat yleistä apua erilaisiin vahinkotilanteisiin ja tiedät miten toimia vahingon satuttua.

Ilmoita uudesta vahingosta kirjautumalla Omat vakuutukset -palveluun. Käsittelemme vahinkoasiasi mahdollisimman pian ja annamme sinulle korvauspäätöksen. Tarvittaessa olemme sinuun yhteydessä.

Voit toimittaa vahinkoon liittyviä tositteita vahinkoilmoituksen liitteenä tai Omat vakuutukset -palvelun kautta.

Säästöpankin vakuutusten Vahinkoapu 24h palvelee sinua puhelimitse numerossa 010 194 677.

Tietoa kotivakuutuksesta

Esineen tai omaisuuden ikä vaikuttaa korvauksen suuruuteen. Vanhasta esineestä ei useinkaan jää paljoa korvattavaa. Oheisen laskurin avulla voit selvittää ikävähennyksen vaikutuksen korvaukseen. Vahinkoilmoituksen teet kätevästi Omat vakuutukset -palvelussa.

Yleisin kodin irtaimistovakuutuksen omavastuu on 200 euroa. Tarkemmat tiedot kotivakuutuksestasi ja sen omavastuusta löydät Omat vakuutukset -palvelusta tai vakuutuskirjaltasi.

Kotivakuutuksesta voidaan korvata esimerkiksi seuraavia vahinkoja:

 • Myrsky kaataa puun talon päälle ja vaurioittaa kattoa.
 • Koira säikähtää uutenavuotena ilotulitetta ja samalla kaataa television lattialle.
 • Kännykkä tippuu vahingossa maahan ja näyttö rikkoutuu.
 • Astianpesukone rikkoutuu ja päästää veden keittiön lattialle.
 • Nahkatakki varastetaan murron yhteydessä verkkokellarista.
 • Laskettelusukset jäävät hotellin oven väliin ja rikkoutuvat.
 • Lintu lentää ikkunaan rikkoen sen.

Kotivakuutuksesta ei korvata esimerkiksi seuraavia vahinkoja:

 • Sade pääsee piipun pellityksen raosta kastelemaan kattorakenteita ja eristyksiä. Sade on normaali luonnonilmiö, johon ei liity mitään poikkeuksellisuutta. Lisäksi rakennuksen katon tulee olla sellaisessa kunnossa, ettei sadevesi pääse vahingoittamaan rakennuksen rakenteita.
 • Kissa raapii sohvan piloille. Kynsien teroittaminen on kissan luontaista käyttäytymistä, mikä on vakuutusturvien yleisillä rajoitusehdoilla rajattu pois (vakuutuksesta ei korvata vahinkoa, joka on aiheutunut seuraeläimen käyttäytymisestä).
 • Kännykkä jää yöksi ulos sateeseen terassille. Vahinko käsitellään luonnonilmiöturvasta, sillä sade on luonnonilmiö. Luonnonilmiöturvasta ei kuitenkaan korvata sateen aiheuttamia vahinkoja, sillä luonnonilmiöturvasta korvataan vain villieläimen tunkeutuminen rakennuksen asuintiloihin, suora salamanisku ja myrskytuulen aiheuuttamia vahinkoja, kun tuulen nopeus on yli 20 m/s.
 • Jääkaapin kondenssivedet valuvat lattialle kun poistoputki on tukkeutunut. Vahinko on syntynyt siitä syystä, että kodinkoneen siivousta ja huoltoa on laiminlyöty, eikä kyseessä ole laitteen äkillinen ja ennalta-arvaamaton rikkoutuminen. Vakuutusturvien yleisillä rajoitusehdoilla on rajattu pois vahinko, joka on aiheutunut jääkaapin, pakastimen tai vastaavan käyttölaitteen sulamisvedestä ilman, että kyseinen käyttölaite on rikkoutunut ennen sulamisveden vuototapahtumaa.
 • Nahkatakki jätetään ravintolan valvomattomaan naulakkoon. Vakuutuksesta korvataan varkaus ja ryöstö, jossa on käytetty erityistä viekkautta tai johon on tarvittu erityistä kekseliäisyyttä ja vaikeasti toteutettavaa toimintaa. Lisäksi korvataan tilanneteita, joissa henkilö on joutunut väkivallan tai sen uhkauksen kohteeksi. Tässä tapauksessa nahkatakki on jätetty tilaan, johon on vapaa pääsy, eikä omaisuutta ole valvottu riittävällä huolellisuudella. Tilanteessa on otettu vahingon sattumiselle tietoinen riski, jota ei voida pitää vähäisenä.
 • Kaadut laskettelurinteessä ja sukset rikkoutuvat. Vakuutusturvien yleisillä rajoitusehdoilla on rajattu pois urheiluvälineen tai -varusteen rikkoutuminen, kun sitä käytetään tarkoitukseensa.
 • Näätä tekee kesämökin ullakolla tuhoja. Vakuutusturvien yleisillä rajoitusehdoilla on rajattu pois hyönteisten, rottien, hiirien, myyrien, näätien, oravien, jänisten sekä kanien aiheuttamat vahingot.

Laske vakuutuksen hinta ja osta verkkokaupasta

Verkkokauppa on avoinna 24/7