Siirry sisältöön

Ajoneuvon sähköinen rekisteröinti

Apua ajoneuvon rekisteröintiasioihin

Ajoneuvon sähköinen rekisteröinti

Ajoneuvon sähköinen rekisteröinti

Ajoneuvon rekisteröiminen nimiisi on nykyään helppoa ja vaivatonta. Sähköisen rekisteröinnin ansiosta rekisteröintitodistusta ei tarvitse enää pitää mukana ajoneuvossa, eikä niitä tulosteta tai postiteta automaattisesti rekisteröinnin jälkeen. Sähköinen asiointi säästää sinulta aikaa ja vaivaa, minkä lisäksi se on perinteistä tapaa edullisempi.

Voit tehdä rekisteröinnin Omat vakuutukset -verkkopalvelussamme samalla kun ostat ajoneuvollesi vakuutuksen. Verkkopalvelussamme voit sujuvasti tehdä muitakin rekisteröintimuutoksia kuten haltijamuutoksen, liikennekäytöstäpoiston ja liikennekäyttöönoton.

Ohjeet sähköisen rekisteröinnin tekemiseen ajoneuvon ostamisen yhteydessä

Kun ostat ajoneuvon yksityiseltä henkilöltä, voit tehdä rekisteröinnin itse vakuutuksen ostamisen yhteydessä.

 1. Saat myyjältä ajoneuvokohtaisen varmennekoodin. Tarkista sen oikeellisuus Traficomin palvelusta.
 2. Osta ajoneuvollesi vakuutus verkkokaupasta ja aloita rekisteröinti varmennekoodisi avulla.
 3. Ilmoita itsesi ajoneuvon omistajaksi tai haltijaksi.
 4. Vahvista rekisteröintimuutokset.

Jos ostat ajoneuvon autoliikkeestä, he usein edelleen tekevät rekisteröinnin puolestasi.

Rekisteri-ilmoituksen tekeminen jälkikäteen

Ajoneuvon omistajana tai haltijana voit muuttaa ajoneuvosi rekisteröintitietoja, jos se on vakuutettu Säästöpankin vakuutuksilla.

 1. Siirry Omat vakuutukset –sivulle ja kirjaudu sisään pankkitunnuksillasi.
 2. Valitse ajoneuvo, jonka rekisteröintitietoja haluat muokata ja siirry muokkaamaan.
 3. Tee haluamasi muutokset.
 4. Vahvista muutokset.

Mahdolliset rekisteröintitapahtumat

Omistajan ja haltijan muutokset

Voit muuttaa ajoneuvon omistajia ja haltijoita. Muutoksia varten sinun täytyy olla rekisteriin merkitty omistaja, muuten tarvitset varmennekoodin. Varmennekoodin saat omistajalta, joka voi hakea sen Traficomin sähköisistä palveluista.

Ajoneuvon omistaja on se, kenen ajoneuvo on. Ajoneuvolla on oltava vähintään yksi omistaja.

Ajoneuvon haltija on se, kuka ajoneuvoa pääasiallisesti käyttää. Jos omistaja on ajoneuvon pääasiallinen käyttäjä, haltijaa ei tarvitse erikseen ilmoittaa.

Liikennekäytöstäpoistaminen

Jos ajoneuvoa ei käytetä liikenteessä, voidaan sille tehdä liikennekäytöstäpoisto. Kun ajoneuvo on ilmoitettu liikennekäytöstäpoistetuksi, on sillä ajaminen kiellettyä. On olemassa kuitenkin muutamia poikkeustilanteita kuten ennalta varattuun katsastukseen ajaminen, jolloin liikennekäytöstäpoistetulla ajoneuvolla saa ajaa, kunhan ajoneuvossa on voimassaoleva liikennevakuutus.

Ajoneuvon verot ja liikennevakuutuksen maksut hyvitetään liikennekäytöstäpoiston ajalta. Vuodenaikahinnoiteltujen ajoneuvojen osalta palautusten määrä riippuu siitä, mihin ajankohtaan vuodesta ajoneuvon liikennekäytöstäpoisto kohdistuu. Kaskovakuutuksen maksuista voi myös saada hyvitystä liikenteestä poiston aikana, mikäli ajoneuvollasi on XL- tai L-tason kaskovakuutus.

Ajoneuvojen rekisterikilpiä ei tarvitse palauttaa liikennekäytöstäpoiston ajaksi.

Liikennekäyttöönottaminen

Ennen kuin ajoneuvoa voi käyttää liikenteessä, tulee se ilmoittaa liikennekäyttöönotetuksi. Liikennekäyttöönoton lisäksi ajoneuvo täytyy olla vakuutettu.

Liikennekäyttöönottoilmoituksen voit tehdä verkkopalvelussamme, Traficomin sähköisessä palvelussa tai lähimmällä katsastusasemalla. Ilmoituksen tekeminen sähköisesti on ilmaista, kun taas katsastusasemat perivät palvelumaksun.

Luovutusilmoitus

Ajoneuvon myytyäsi voit tehdä sille luovutusilmoituksen. Luovutusilmoituksen tekeminen on tärkeää, jotta voit osoittaa myynnin tapahtuneen, vaikka uusi omistaja laiminlöisi rekisteröinnin. Luovutusilmoituksen tekeminen vapauttaa sinut ajoneuvon vastuista kuten liikennevakuuttamisvelvollisuudesta ja verovelvollisuudesta. Luovutusilmoitusta varten tarvitset ostajan henkilötunnuksen.

Sähköinen rekisteröinti pähkinänkuoressa

 1. Ajoneuvon vakuuttaminen ja rekisteröinti onnistuu helposti ja edullisesti yhdellä kertaa vakuutusyhtiön verkkopalvelussa.
 2. Rekisteröintitodistusta ei tarvitse pitää enää mukana ajoneuvoissa ja prosessi muuttuu paperittomaksi.
 3. Kun ajoneuvon ostaa yksityishenkilöltä, myyjä antaa ostajalle omistajanvaihdokseen oikeuttavan varmennekoodin ja kauppa helpottuu.

Usein kysyttyä sähköisestä rekisteröinnistä