Hoppa till innehåll

Hemförsäkringen skyddar din egendom

Hemförsäkringen skyddar din egendom – vid både stora och små skador.

Tips för dig som flyttar

Flyttips

Ska du flytta?

En flytt är alltid en stor förändring i livet. För att flytten ska gå så smidigt som möjligt är det bra att förbereda sig i tid. Läs tips av Sparbankens försäkringar om vad du bör beakta före, under och efter flytten.

Vad bör du tänka på före flytten?

 1. Bestäm i förväg om du ska sköta flytten själv eller låta en flyttfirma ta hand om den. Det lönar sig att be om offert från flera flyttfirmor, eftersom priserna kan variera beroende på olika faktorer, såsom kvadratmeterantal, våning och hur mycket ägodelar du har.
 2. Om du beslutar dig för att sköta flytten själv, be någon hjälpa dig och börja packa i god tid. Om du inte har skåpbil lönar det sig också att hyra en sådan och att boka den på förhand.
 3. När du packar, fundera över vad du kan slänga. Till exempel gamla kläder följer lätt med från en bostad till en annan, trots att ingen använt kläderna på lång tid. Kläder i gott skick kan du skänka till en insamling eller sälja på loppmarknad.
 4. Märk flyttlådorna med innehållet. Då är det enklare att placera och packa upp sakerna i det nya hemmet.
 5. Ändra elavtalet redan ett par veckor innan du ska flytta, så att det finns el i den nya bostaden redan på flyttdagen. Det samma gäller också internetabonnemanget, om du behöver internet genast.
 6. Gör en adressändring till posten och magistraten på www.posti.fi/flyttanmalan/. Samtidigt kan du beställa eftersändning av brev som är adresserade till din gamla adress.
 7. Meddela den nya disponenten om att du ska flytta in ett par dagar före flytten, så att du exempelvis får en eventuell dörrkod och ditt namn på namntavlan.
 8. Om du flyttar in i en hyresbostad, gör en grundlig konditionskontroll i den nya bostaden och berätta för hyresvärden om eventuella fel.

Vad bör du beakta på flyttdagen och därefter?

 1. Se till att det finns tillräckligt med mat och dryck till dig och dina flytthjälpare, så att ni orkar hela dagen med glatt humör.
 2. Se till att det finns nödvändiga verktyg till hands. Under flytten kan du behöva till exempel skruvmejslar, om du behöver montera ner möbler inför transporten.
 3. Se också till att det finns städredskap till hands, så att du hittar dem enkelt i ditt nya hem.
 4. Kontrollera efter flytten om din adress har blivit uppdaterad hos alla. Sparbankens försäkringar får uppgifter om din adressändring automatiskt från magistraten, men därutöver lönar det sig att kontrollera att åtminstone arbetsgivaren, banken och alla som sänder pappersfakturor hem till dig har fått din adressändring.

Hemförsäkring

Du kommer väl ihåg att uppdatera din hemförsäkring? Om du har en hemförsäkring hos Sparbankens försäkringar, uppdatera den på följande sätt:

 1. Teckna först en ny hemförsäkring i vår nätbutik. Du kan köpa hemförsäkringen tidigast 30 dagar innan du flyttar. Välj att försäkringen ska börja gälla på flyttdagen.
 2. Säg upp din gamla försäkring skriftligen, antingen i tjänsten Mina försäkringar eller per post. Du kan säga upp hemförsäkringen tidigast 30 dagar före flytten.
 3. På så sätt uppdateras hemförsäkringen på flyttdagen och du kan utan bekymmer fokusera på att packa upp i ditt nya hem.